Vi är en grupp forskare som har tröttnat på att personer med kromosomkombinationen XX inte bereds samma möjligheter att forska i Sverige som de som har kombinationen XY. Vi vill med vår blogg uppmärksamma den diskriminering och nedvärdering som sker av forskare som också är kvinnor i det jämställda Sverige. Målet är att få till en ändring så att kön inte längre avgör vem som får forska i Sverige. Vi jobbar som forskare på diverse nivåer vid olika lärosäten och fakulteter samt företag på spridda platser i Norden. Alla händelser som beskrivs i denna blogg har inträffat. Om du är journalist och intresserad av mer detaljer kring någon händelse är du välkommen att kontakta oss på vetenskapskvinnan@hotmail.com.

fredag 8 mars 2013

Ett anspråkslöst förslag för att komma till rätta med lönegapet

I veckans nummer av Nature ägnas ett stort utrymme åt att den akademiska världen är långt ifrån jämställd till männens fördel. Knappast upplyftande läsning för unga kvinnor som funderar på en akademisk karriär, men desto mer nyttig dylik för män inom akademien som lever i förnekelse och behöver en ögonöppnare.

Något som framkommer av temanumret i Nature är att kvinnor inom akademin i så väl Europa som USA har mellan 25-40% lägre lön än sina manliga kollegor som ofta är de som står för lönesättningen (Artikel Nature). Det vill säga att skillnaden i löner inom akademin är ännu större än i resten av samhället (Artikel AftonbladetArtikel i DN). Knappast en nyhet, men idag rapporterar SvD att det förekommer ett stort lönegap mellan idrottande män och kvinnor (Artikel SvD).

På DN debatt uppmärksammas idag att jämställdheten inom IT-sektorn inte är bättre än inom akademin (Debattartikel DN).  Kanske för att hålla kvinnor borta från höglönesektorer?

En löneskillnad baserad på kön ska inte accepteras någonstans så kvinnor i alla länder förenas i ett:

"Jag vill ha minst lika mycket i lön som du/ni skulle ge en manlig sökande/kollega med likvärdiga meriter!" 

nästa gång du blir tillfrågad vilken lön du anser att du borde få. Om vi är tillräckligt många som säger så kommer vi att höras! Det vore också uppskattat om fackföreningsrepresentanter övar in detta mantra.

För mer läsning om hur kvinnor inom akademin i Sverige behandlas se gärna tidigare inlägg (Fördelning av resurser, Inkvotering av män, Män curlas och Förföljelse av kvinnnor).

1 kommentar:

  1. Vi gör våra medkvinnor orätt om vi nöjer oss med att prata om "lönegapet" när det är "inkomstgapet" som är det stora jämställdhetsproblemet

    SvaraRadera